Категорії
featured азербайджан вірменія грузія кавказ подорожі поради мандрівникам

Як подорожувати Кавказом. Планування маршруту поїздки на Кавказ.

Кавказ

Багато мандрівників починають своє знайомство з вільними мандрівками з Кавказу. Не далеко, дешево, купа враженнь ітд. Кавказ, це звичайно дуже похвально і правильно, сам так робив.

Але є декілька серйозних нюансів, які варто знати. Часом доводиться чути досить цікаві речі, як то: “заїду в Грузію з Росії по чорноморському узбережжю”, або “з Вірменії поїду в Азербайджан”. Хто не вкурсі, пересування деякими дорогами на Кавказі чрєвато знаходженням серйозних проблем на голову. В кращому випадку вас просто завернуть назад іто якщо сильно повезе, в гіршому вам світять здоровенні штрафи, або й ув”язнення (були прецеденти).

Справа в тому, що реальна політична карта, відрізняється від офіційної загальноприйнятої, яку друкують в атласах.

caucasus_official

Офіційна карта.

Кавказ

Реальна карта.

Сталося так, що деякі країни між собою пересварилися, позакривали кордони ітд. Деякі люблять створювати проблеми для тих, хто перебував у “ворожих” країнах.

Тепер по порядку.

Азербайджан. Має відкритий кордон з Росією (2 переходи) та Іраном (2 переходи), також з Туреччиною (1 перехід). В той же час перебуває у стані війни з Вірменією. Азери можуть створити певні проблеми для людей з вірменськими штампами в паспортах. Відмітки про відвідини Нагорного Карабаху (громаданам СНГ не ставлять жодних), взагалі прирівнюється до перебування на окупованих територіях і карається ув”язненням.

Вірменія. Відкритий кордон з Іраном (1 перехід) та Грузією (3 переходи). В той же час перекритий кордон з Туреччиною та Азербайджаном. Вірмени лояльно ставляться до паспортів з відмітками “ворожх” держав. Ніхто проблем створювати не буде.

Нагорний Карабах. В”їхати можна тільки зі строни Вірменії через Горіс (можливо в майбутньому добудують дорогу через Кельбаджар). Для іноземців потрібна віза, яку можна отримати або в Єревані, або в МЗС (МИД) в Степанакерті. Для громадян СНГ візи не потрібно, лишень реєстрація (чи як воно там) видається безкоштовно за 15хв в МИД в Степанакерті.

Кордон між Карабахом та Азербайджаном, по суті являється лінією фронту. Чим може обернутись перетин лінії фронту, думаю пояснювати не варто.

Грузія. Відкритий кордон з Росією (офіційно 3 переходи по суті 1), Азербайджаном (2 переходи), Вірменією (3 переходи) та Туреччиною (2 переходи), тобто зі всіма. Але, на території Грузії є дві дефакто незалежні проросійські республіки Абхазія та Південна Осетія. Перебування на території яких, являється злочином за грузинським законодавством.

На територію Абхазії та Південної Осетії можна без перешкод потрапити з боку Росії. Подальше ж пересування в сторону Грузії може створити для вас купу проблем. Грузинські військові затримають вас на кордоні, і заставлять, або платити штраф порядка $3500, або посадять на 2-3 роки (були такі випадки). Доказом перебування на окупованих територіях є штамп в паспорті російських КПП Сочі (Псоу – Веселое) та Нижній Зарамаг. На цей штамп звертатимуть увагу навіть якщо йому вже кілька років.

Єдиним працюючим російсько-грузинським переходом є Казбегі – Верхній Ларз, і той час від часу закривають, в залежності від настрою політиків.

Зустрічав поляка, який казав, що можна в”їхати з Грузії в Абхазію і назад (обов”язково в Грузію) через Зугдіді. Теоретично потрібен дозвіл МИД Абхазії, але можна і без нього. Інформація не перевірена, може не відповідати дійсності.

Кавказ

Для того, щоб легше було зрозуміти, як можна рухатися. Позначив це все на карті.

Наступна таблиця ілюструє в деталях , які з наземних КПП можна законно переходити.

Країни

Назва

Тип

Години роботи

Коментарі

Азербайджан – Грузія

Балакен – Лагодехі

Азербайджан – Грузія

Красний мост

авто/пішохідний

цілодобовий

Азербайжан – Іран

Астара

авто/пішохідний/залізничний

проходиться довго, 4-5 годин

Азербайджан – Іран

Джульфа

авто/пішохідний

Нахічевань

Азербайджан – Росія

Дербент – Ялама

залізничний

коли приїде поїзд

Азербайджан – Росія

Тагиркент – Казамляр

авто

теоретично круглодобово

бардак в кращих традиціях Азії

Вірменія – Іран

Агарак -Нордуз

авто/пішохідний

Вірменія – Грузія

Гогаван – Гугуті

авто/пішохідний

Вірменія – Грузія

Бавра – Ніноцмінда

авто/пішохідний

Вірменія – Грузія

Багарташен – Садахло

авто/пішохідний

найбільший трафік

Грузія – Туреччина

Сарп (Сарпі)

авто/пішохідний

цілодобовий

Батумі – Хопа

Грузія – Туреччина

Тюркгози

авто/пішохідний

08:00-20:00

Карс – Ахалцихе

Грузія – Росія

Казбегі – Верхний Ларз

авто/пішохідний

Час від часу закривають, в залежності від політичної ситуації між Росією та Грузією.

Грузія – Росія

Нижній Зарамаг

(ПД Осетія)

авто/пішохідний

Штамп переходу “Нижній Зарамаг” є підставою для порушення кримінальної справи в Грузії

Грузія – Росія

Веселое – Псоу (Абхазія)

авто/пішохідний

Штамп переходу “Веселое” є підставою для порушення кримінальної справи в Грузії

Якщо плануєте подорожувати літаком, скоріш за все ви полетите в один з наступних аеропортів:

Країна

Місто

Коментарі

Грузія

Тбілісі

Грузія

Кутаісі

Віззейр Київ – Кутаісі

Грузія

Батумі

є рейси до України

Вірменія

Єреван (Звартноц)

Вірменія

Гюмрі (Ширак)

рейси на Росію

Азербайджан

Баку (Гейдар Алієв)

Азербайждан

Гянджа

Азербайджан

Лєнкарань

рейси на Росію

Азербайджан

Нахічевань

рейси на Баку, Стамбул, Росію

І на завершення, якщо надумаєте подорожувати в найбільш екзотичний спосіб, список морських портів, та напрямки рейсів, що з них здійснюються.

Країна

Місто

Коментарі

Грузія

Батумі

пароми в Ілічівськ, Сочі

Грузія

Поті

пароми в Ілічівськ, Керч

Азербайджан

Баку

пароми в Казахстан, Туркменістан

Прийнявши до уваги факти викладені вище ваша подорож стане на порядок спокійніша, ви зможете почуватись впевненіше. Але майте на увазі, світ змінюється, тому перед поїздкою ще раз все перевірте.

UPD1: про пароми з Грузії в Україну можна більше дізнатись на сайті http://www.ukrferry.com

UPD2: якщо хтось володіє більш точною інформацією щодо переходів, діліться не стидайтесь. Це бцде корисно всім.

UPD3: На завершення кілька порад щодо оптимальних методів добирання. Йтиметься про те, як добратись до Грузії. Навіть якщо ви їхатимете до іншої країни регіону, всеодно в”їжжати скоріш за все будете зі сторони Грузії.

Як добратися до Грузії (Кавказу, Вірменії, Азербайджану):

1) Як доїхати до Грузії (Кавказу, Вірменії, Азербайджану) автостопом. По Україні їдете до Дебальцево в донецькій області, далі через Антрацит і Красний Луч до КПП Должанський. Переходите кордон з Росією біля міста Новошахтинськ і виходите на трасу М4. Далі стандартно Ростов – Павловская – Армавир – Невинномисск – Мин Води – Пятигорск – Нальчик – Владикавказ. Від Владикавказу їдете на КПП Казбеги – Верхний Ларз, переходите кордон і ви вже в Грузії. За яких 100 км від Тбілісі.

При вдалих розкладах, російську ділянку дороги можна пройти за півтори-дві доби.

2) Як доїхати до Грузії (Кавказу, Вірменії, Азербайджану) машиною. Тут є 2 варіанти, перший дублює автостопний маршрут. Мінус даного маршруту полягає в тому, що доведеться їхати через Росію,і неоднократно мати справу з місцевою тепер вже поліцією.

Інший варіант паром Ілічівськ – Поті розклад та ціни можна дізнатися тут: http://www.ukrferry.com Варіант дещо дорожчий, але ви зекономите нерви і гроші на хабарі для російських поліціянтів. Ще не відомо, що дешевше вийде, їхати по землі і платити хабарі, чи заплатити один раз за паром і мати спокій.

3) Як добратися до Грузії (Кавказу, Вірменії, Азербайджану) літаком. На даний момент оптимальним є ресс Wizz Air Київ – Кутаїсі, (розклад і ціни на сайті перевізника). Решта варіантів починаються від $250 за раундтріп.

Facebook Comments

Один коментар до “Як подорожувати Кавказом. Планування маршруту поїздки на Кавказ.”

Обговорення закрито.