Категорії
близький схід подорожі сирія

Хубз Хліб

хліб

Епіграф. Із раннього:
Запитав у Зіни Гліб.
А звідкіль береться хліб?
Розвела руками Зіна.
Звідкіля ж, із магазину.

Якшо б Зіна і Гліб жили в Сирії, то дане твердження було б цілком справедливе. Тут хліб береться саме з магазину.

У заводомагазині працюють троє людей. Два пекарі, один продавець.

Перший пекар робить тісто, розкатує його до стану великої тонкої паляниці.

Другий ліпить паляницю до внутрішніх стінок печі спеціальною подушкою.

Виготовлення не займає багато часу, і вже через декілька хвилин третій араб продає свіжоспечений хубуз (хліб по арабськи) білим містерам і місцевим.

Технологія відпрацьована віками. Тут навіть передбачено спеціальне місце для чайника, куда ж без нього. Такі міні мануфактури звичайне явище. Багато де зустрічав лавки де щось виробляється і відразу продається. Араби люблять робити що небудь “на колєнкє”, якщо для хліба і общєпіта це нормально, то для складних виробів це удар по якості.

Більше фото тут picasaweb.google.com/grynjuk/Syria_2010#.

Інші пости про Сирію

1. Пальміра
2. Deir ez zor
3. Маалюля і православний бізнес
4. Замок Саладіна
5. Русафа
6. Апамея
7. Сирійські діти
8. Чай по арабськи
9. Damascus international airport
10. Пекарня
11. Фабрика мила
12. Сирія з точки зору автолюбителя
13. В перукарні
14. Прогулянка вечірнім Алеппо
15. Квартал ковалів в Алеппо
16. Raqqa & Jabar
17. Дамаск, базар і секс меншини
18. Маядін

Facebook Comments

40 коментарів “Хубз Хліб”

арабський хліб на смак як шкірка від хліба. а який смачніший то кагбе кому шо :)

може і печуь. не бачив. хоча в мене таке враження, шо жінки там взагалі нічого не роблять.

Дякую, дуже цікаво.
А ось на третьому фото паляниця печеться на стінці, а коли пропечеться – не падає? Чи хлопці постійно слідкують?

бач на першій фотці чувак тримає в праввій руці готовий корж. під рукою подушка. так от на ту подушку кладеться тісто і зрозмаху притискається д внутрішньої стінки пічки. так і ліпить.

на другому фото ту подушку тоже видно

Який смачний репортаж! Дуже люблю пробувати хліб у різних селах, райцентрах – він у всіх інакший! І тут така краса! Одвічні вивірені рухи, непорушна технологія. Аж випічкою запахло! :)

ну це питання спірне….чи їм ТРЕБА їх мити, вони вже всі “свої” бактерії “приручили”….хоч би взяти індусів, які виходять на дорогу, знаходять перший-ліпший камінчик серед коров”ячих кізяків і товчуть ним м”яско…. а от ми б уже провели тиждень у лікарні після такого обіду

во-во…
фсьо відносне…
але ,якшо зоффсім чесним бути,то дивлячись на тих тістомісителіфф,якось мисля -таки проскакує,шо ,їдрона вош, як можна ХЛІБ таким закапареним робити?…
а потім, коли той хліб бачиш на фотці,то б з”їфф разом з фоткою…
во рєбус…:))

))
Как шкурка от хлеба? Хороший ответ. А горячая корочка хлеба – это вкуснотища, наверное, у любых народов и при любом способе выпечки. И репортаж отличный. Изнутри снятый. Ароматный!

Вони працюють, але ниіколи не побачите жінок на чоловічих роботах. А чоловічим тут вважається все, що фізично важко, або відноситься до обслуговування.
Врачі, юристи, вчительки, бугалтери, виховательки і тд.

Вони не брудні, просто все по старинці, ця пцчка дужа стара. Хлібопекарні сучасні теж є, там хліб другий і все автоматично, а цей дуже самчний і назівається “хобоз тенор”, від назви пічки, його не всі, і не часто купляють. Такий хліб тільки в такій пічці можна спекти. На заводі дешевший, зовсім другій на самк і вигляд.

Другі сорти хліба теж є, і заводі хлібні є, це тсаринна піч тенор і хліб, того він і до сих пір популярний, на заводі такий не спечеш. В селах майже в кожного біля дому є тенор і печуть там жінкидля своєї сімї.

Я в Сірії давно живу )
Ще подумала і добавлю про цей хліб, він на прилавку не лежить і не зберігається, його прямо з пічки купляють, гарячим, тому він цілком безпечний, не встигає там забруднитись.

Як же його описати ) смачний, хрусткий, поки гарячий. Такий хліб використовують у деяких традиційних стравах, а кожний день частіше їдять фабричний, бо дешевий і зберігати в морозилці зручніше. Якщо тісто для піци, на дрождях замішане, тонко дуже розкатати і спекти – буде схоже! Але вони його не розкатують, а руками так, дуже шустро, треба ще й зуміти.

мдя…з опису не дуже зрозуміло, шо ж то за такий смачишче:))) -чи як хліб,чи як булка, чи солений,чи солодкий…чи масляний,чи сухий з дзюрками разними…чи липкий…чи з присмаком ше чогось…:)

Обговорення закрито.