Категорії
featured поради мандрівникам

Типові туристичні шахрайства. Як не дати себе ошукати. Частина 2.

Продовження статті про шахрайства. Перша частина тут. В статті мова піде про готелі, ресторани, магазини сувенірів та шахрайства з кредитними картками.

Готелі

Приведене нижче відноситься значною мірою до бюджетних варіантів до $15 за номер. Дорогі готелі як правило вміють працювати за стандартами наближеними до європейських. З дешевими готелями головне пам”ятати 2 речі:

  • перевіряти все перед заселенням (гаряча вода, електрика, інтернет)
  • впливати на ситуацію ви можете рівно до моменту заселення.

Як тільки ви заселились, всім стає на вас різко пофіг, і нічого ви ні від кого не доб”єтесь.

Show me better room

Першим вам як правило показують найгірший номер. Що поробиш, його теж треба комусь здавати. Тому є сенс просити показати інші кімнати, інколи це спрацьовує.

“Випадково” поселили в дорожчий номер

Якщо в готелі є кілька типів кімнат, може бути, що при огляді вам покажуть дорожчий номер, і виявиться це тільки при оформленні документів, або й взагалі при кінцевому розрахунку перед виселенням.

В Непалі ми попали в схожу ситуацію. Після кількох тижнів треку, і важкого багатогодинного переїзду по розбитих дорогах, все що тобі хочеться, це душ і чиста постіль. Не чесні “готельєри” про це знають, і часто користуються тим що втома закриває очі на подібні “фокуси”. Нам підсунули дорожчий номер. Добре, що розібрались практично одразу. Тоді довелось зібрати волю в кулак і гребти до наступного готелю.

Навісний замок

Якщо кімнати закриваються на навісний замок, є сенс взяти свій, щоб під час вашого перебування ніхто крім вас доступу до кімнати не мав. Заодно перевірте, чи є можливість потрапити в кімнату з вулиці.

Приховані комісії

Інколи в кінці до рахунку вам доплюсовують якийсь невідомий “goverment tax“. Про такі речі краще розпитатись перед заселенням.

Помилки в обрахунках

Якщо готель надає комплексні послуги, тобто крім самого готелю там є ресторан, магазин ітд, то буває, що підсумковий рахунок необґрунтовано завищують, попросту обраховують. вихід простий, просити розгорнутий фінальний чек і самому рахувати видатки.

фото зі стоку alamy.com

“Позичити” назву

Інколи готелі (ресторанів зрештою це теж стосується) “позичають” назву в своїх більш успішних і популярних колег з метою забрати собі частину їх аудиторії. Не обов’язково вони пропонують гірші послуги за більші гроші, але я б радив уникати таких плагіаторів.
Магазини (сувенірів), ресторани та туріндустрія

Перший найдорожчий

В районі з сувенірними магазинами найдорожчий той, де найбільший “проходняк” людей. Це як правило або перші магазини в ряду, або магазини на видних місцях. аналогічний товар десь в закапелках і бічних вулицях буде дешевший.

Дав не достатньо грошей (не побачив всю суму)

Коли доводиться розраховуватись великою кількістю готівки, продавець може витягнути кілька купюр з великого стосу отриманих грошей, і заявити що ви заплатили не достатньо. Або просто порахувати не правильно.

Фейковий антикваріат

Якщо вам пропонують “супер ексклюзивний антикваріат” за якусь неадекватно малу суму, то товар 100% підробний. Зроблений в Китаї, або взагалі в підвалі тої ж лавки. Справжній антикваріат на вулиці не продають. Магазин зі справжніми речами ви легко зможете відрізнити за товаром, ціною, контингентом продавців і покупців.

Два меню

Ще один “фінт вухами” від любителів нажитись на туристах. В ресторані при замовленні вам показують одне меню, а рахують ціни по іншому. Коли у вас виникає претензія щодо вартості, вам показують друге меню, мол треба було дивитись уважніше.

два різних меню в тому ж закладі

Довелось зіткнутися з даним кидаловом в особливо цинічній формі в індійському місті Агра, що біля Тадж Махалу. У ресторані, куди нас привіз таксист просто було 2 меню для туристів і для місцевих. На той момент ми вже були знайомі з порядком цін на їжу, тому завдяки праведному гніву вдалося отримати 40% знижки, що було прийнятно, хоч і все одно суттєво більше за регулярну ціну.

Ціна за 100 грамів

Не факт що це шахрайство. В деяких ресторанах, ціна на афіші вказується не за страву, а за 100 грамів. Як правило про це всі знають, але якщо не знати, може бути не приємний сюрприз.

Фейкові офіси “туристичної інформації”

Деякі турфірми маскуються під офіси туристичної інформації. Єдиною їх метою є не допомога туристам, а впарювання втридорога квитків, турів ітд.

Шахрайства пов”язані з бюрократією

На іноземцях легко нагріти руки, особливо якщо вони не знайомі з особливостями місцевої законодавчої бази. Класичний приклад, коли отримуєш візу третьої країни за кордоном, коло посольства завжди ошивається певний контингент, що за деяку суму “допомагає” з оформленням документів. Не зважаючи на те, що ми живемо в інформаційну епоху, і опис всіх процедур можна знайти у відкритому доступі, все одно є люди які користуються їхніми послугами.

Фальшива віза

Відомий гоп-стоп тайсько-камбоджийського кордону. Таксист привозить тебе в офіс, де за якусь суму дядько ліпить тобі в паспорт штамп, який він називає візою. Потім при перетину кордону, виявляється що цей штамп нічого не вартий, а сам візовий офіс знаходиться на кордоні, а не туди де вас відвіз тук-тукер.

Фейкові поліцейські

Люди з непонятними ксивами а-ля поліція/наркоконтроль/etc влаштовують обшук іноземних туристів, і “вилучають” частину (в кращому випадку) готівки. В деяких випадках поліцейські навіть можуть виявитись не фейковими, просто не зовсім чесними, що вирішили незаконно збагатитись використовуючи службове становище.

Чув від кількох людей, що така “схема” працює на одному з вокзалів Бішкеку (Киргизстан). Власне в одних оповідачів “вилучили” по $100, а інший почав клеїти дурня (говорити своєю мовою), типу “лижі не їдуть, і сам не місцевий”, тоді вже прийшли справжні поліцейські на справжній машині з мигалками, завезли в дільницю, там перевірили і відпустили. Як на мене це найбільш правильна стратегія поведінки в таких випадках, кликати старшого і їхати розбиратись в участок, попутно сфотографувавши документи тих хто вас зупинив. Як правило начальник достатньо адекватний, щоб відпустити вас і не заподіяти шкоди вашому гаманцю.

Підстави з наркотиками

В деяких країнах на легкі наркотики дивляться крізь пальці, але все ж в країні для чогось існує наркоконтроль, і наркоконтролю треба когось час від часу ловити. Тому не виключений випадок, що при покупці наркоти на вулиці, вас тут же приймуть під руки місцеві “органи”. Чув така практика розповсюджена в Марокко. Тому, як вже рішили вдаритись “во все тяжкие”, шукайте перевірених людей.

Ще одна тру сторі переказана знайомими. Індонезія, ДТП з прокатною машиною, “туристична поліція”. Допит ітд 5 годин, потім відпускають, але тачка напакована наркотиками. “Можете йти, ваші паспорти в машині.” Хтось був достатньо кмітливий щоб підказати: “хапай свій паспорт і тікай”.

Те саме стосується проституції, алкоголю (якщо він заборонений), та інших порушень кримінального кодексу країни перебування.

Типові шахрайства з банківськими картами

Цей пункт в основному стосується не надто цивілізованих країн. Існує багато способів отримати дані вашої карти, не буду детально вдаватися в них. Згадаю лиш застережні міри.

  • В першу чергу не давайте нікому свою карту. І не втрачайте карту з поля зору. Поки ви її не бачите, з неї можуть непомітно зняти копію. Просіть продавця проводити всі транзакції у вашій присутності.
  • Стерти CVV код, попередньо запам”ятавши його, зробить неможливим використання копії карти, так як дані будуть не повні.
  • Інколи офіціанти просять сказати свій пін, пояснюючи це тим, що термінал десь далеко, і принести його до столу вони не можуть.
  • Ніхто не повинен бачити, як ви вводите пін.

Наразі це всі “схеми” про які чув, чи з якими доводилось стикатись за останні понад 10 років. Звичайно існують також інші, в цій сфері “прогрес” також не стоїть на місці. Прочитання цієї статті не вбереже вас від всіх шахраїв світу, але якісь уявлення ви вже точно матимете. Не втрачайте пильність, дивіться за собою, за своїми речима, і завжди тримайте на поготові “план Б”. Пам”ятайте, проблеми знаходять того, хто їх навмисно шукає.

П.С. якщо знаєте ще якісь не описані тут шахрайства, діліться не стидайтеся, можливо ви врятуєте чийсь гаманець :)

Типові туристичні шахрайства. Як не дати себе ошукати. Частина 1.
Типові туристичні шахрайства. Як не дати себе ошукати. Частина 2.

Facebook Comments